Wchodząc na rynek pracy młodzi ludzie mogą mieć różne wyobrażenie na temat wybranych zawodów. Aby zobaczyć w praktyce jak wygląda praca w branży gastronomicznej doradca zawodowy zorganizował wyjście do zakładu pracy.

Wycieczka zawodoznawcza do restauracji Villa Aromat odbyła się 21 listopada, a uczestniczyła w niej młodzież z Branżowej Szkoły I stopnia kształcąca się w zawodzie kucharz. Spotkanie rozpoczęło się prelekcją na temat wybranych zagadnień dotyczących obowiązków na stanoiwskach: kucharz, kelner. Analizowano kwalifikacje jakie należy posiadać podejmując prace w branży gastronomicznej, omówiono zainteresowania i predyspozycje predentując na wyżej wymienione stanowiska pracy.

Kolejnym punktem spotkania były warsztaty savoir-vivre prowadzone przez szefa kelnerów. Młodzież poznała zasady ogólne których należy przestrzegać podczas nakrywania, podawania do stołu i zachowania przy stole. Poruszono także temat sposobu ubioru. Warsztaty savoir-vivre połączono z warsztatami kulinarnymi z degustacją tak aby wiedzeę teoretyczną przekuć w praktykę.

Młodzież dyskutowała, zadawała wiele pytań, na które pracownicy restauracji chętnie odpowiadali być może potencjalnym pracownikom.

zdz dziennik